The upgrade of our rental car has proven to be a good choice as we drive on the dirt roads around Azroue. It’s like an episode of ‘dangerous roads’! But fortunately our 4×4 SUV doesn’t care.

De upgrade van onze huurauto werpt zijn vruchten af als we op de onverharde wegen rond Azrou rijden. Het lijkt wel een aflevering van ‘de gevaarlijkste wegen van de wereld’! Maar gelukkig trekt onze 4×4 SUV zich daar niets van aan.

We rented a car for a week to drive around the northern part of Morocco. Meknes, Fes (the kings citys), Azrou and Chefchaouen (the blue city) are on our list. Through AirBnb we made reservations for our overnight stays. In Meknes and Fes we sleep in a Riad, former cityhouses in which rooms are for rent. The Riads are located in the centre of the Medina (city centre) and inside there’s an oasis of peace. Once outside you’re in the middle of the tiny streets of the souk.

We hebben voor een week een auto gehuurd om een rondrit door het noorden van Marokko te maken. Meknes, Fes, (de koningssteden) Azrou en Chefchaouen (de blauwe stad) staan op het programma. Via AirBnb hebben we onze overnachtingen geboekt. In Meknes en Fes slapen we in een Riad, voormalige stadshuizen waar nu kamers verhuurd worden. Ze liggen midden in de Medina (stadscentrum) en als je binnenkomt bevindt je je in een oase van rust. Als je de deur uitstapt sta je direct midden in de kleine winkelstraatjes van de souk.

Sunset over Meknes / Zonsondergang bij Meknes
Our guide in Fes / Onze gids in Fes

In the proximity of Azrou we stay at a gite with is run by Jamal and his wife. Jamal is the perfect host and gives us lots of information about sights to visit. Together with his wife he produces delicious meals. What a perfect place is this! By car we discover the dirt roads where, besides a shepherd and his goats, there’s no living soul to be found. The monkeys in the nearby cerderforest are so cheeky that they steal the peanuts out of the bag. We rely feel at home in the atmospheric gite and are sorry that we only booked two nights here.

Nabij Azrou overnachten we in een gite die gerund wordt door Jamal en zijn vrouw. Jamal is de perfecte gastheer en hij geeft ons een hoop tips over de bezienswaardigheden in de omgeving. Samen met zijn vrouw tovert hij ‘s avonds smakelijke maaltijden op tafel. Wat een heerlijke plek is dit! Met de auto verkennen we de onverharde wegen waar je, behalve een herder met zijn kudde geiten, niemand tegen komt. In het nabijgelegen cederbos zijn de groepen apen zo brutaal dat ze de pinda’s uit de tas stelen. We voelen ons wel thuis in de sfeervol ingerichte gite en hebben spijt dat we maar twee nachten geboekt hebben.

The little hotel in Chefchaouen is simpel and we have to share the bathroom with other guests. But the location of the hotel compensates a lot. When we step out the door we are at the central square of the town and the blue painted old houses.

Het hotelletje in Chefchaouen is eenvoudig en we moeten de badkamer delen met andere gasten. Maar dat wordt gecompenseerd door de ligging in het centrum van Chefchaouen. Als we de deur uit stappen bevinden we ons direct op het centrale plein en bij de blauw geschilderde huizen van de oude stad.

From Chefchaouen we do a little trip to Akchour. After climbing and scrambling along the riverside we eventually arrive by the ‘bridge of god’, a natural bridge formed by the rocks. We wade through the cold water of the river and afterwards we rest with a glas of mint tea at one of the stalls that can be found at the shores of the river.

Vanuit Chefchaouen maken we nog een uitstapje naar Akchour. Na een klim- en klauterpartij langs de rivier komen we uiteindelijk aan bij de ‘brug van god’, een natuurlijke brug die door de rotsen gevormd wordt. Door het ijskoude water waden we nog wat verder waarna we uitrusten met een glas muntthee bij een van de kraampjes die hier overal langs de rivier staan

The bridge of god / De brug van god